RAKA

Raka leži na hribu, s katerega se odpira pogled, ki seže od Sljemena nad Zagrebom preko Brežiške doline in Krškega polja ter celotnih Gorjancev do Novega mesta in Kočevskega Roga. Od glavnih prometnih poti je vas sicer odmaknjena, vendar skozi njo poteka cesta, ki kraj povezuje s Krškim, Sevnico in avtocesto Ljubljana–Zagreb. Za Rako je še vedno značilen agrarni videz, zato tu še vedno najdemo številne pomembne ostanke stare kmečke arhitekture, vinske kleti, zidanice in druga gospodarska poslopja.

Raka je znana po domu cvička, v katerem je ambasada cvička, prva in edina na Dolenjskem, seveda tudi v Sloveniji. To je dom Društva vinogradnikov in vinarjev na Raki.

V kraju so osnovna šola, cerkev sv. Lovrenca, Humekova domačija in mogočni grad Raka – Arch.

TURIZEM IN ZNAMENITOSTI

 

SPREHAJALNA POT OKOLI GRADU RAKA

Pot se začne pri glavni cesti  in nadaljuje preko grajskega jezera v dolini, nemškega vojaškega kopališča, izvira Cerin ter se kasneje strmo vzpenja proti izhodišču. Zaključek poti je pri sramotilnem stebru. Trajanje 20 min.

TURISTIČNO DRUŠTVO LOVRENC RAKA

   
Poglavitni cilj društva je pospeševanje razvoja turizma na Raki, njegova prepoznavnost in povezovanje vseh nosilcev turistične dejavnosti.
Info:  041 532 727 (g. Alojz Kerin)  , stran FB >>

CERKEV SV. LOVRENCA

Prednica sedanje župnijske cerkve je bila manjša gotska cerkev, ki so jo podrli in leta 1770 začeli gradnjo sedanje mogočne stavbe, ki je bila posvečena leta 1804. Cerkev je začel zidati v baročnem stilu ljubljanski stavbenik Lovrenc Prager, delo pa je nadaljeval njegov sin Ignac, ki je v klasicističnem duhu poznega 18. stoletja poenostavil nekatere detajle. Popolnoma opremili so cerkev šele v drugi polovici 19. stoletja. Poleg glavnega oltarja sv. Lovrenca so v cerkvi še stranski oltarji Device Marije Kraljice, trpečega Jezusa (ecce homo), sv. Ane in sv. Antona puščavnika. Omeniti je treba še lepo poznobaročno prižnico. Najbolj dragocena umetnina pa je kakovostna baročna orgelska omara. Raške orgle so bile prenesene iz opuščene samostanske cerkve v Kostanjevici na Krki. Naredil jih je leta 1742 orglarski mojster Janeček iz Celja. Te orgle so služile do leta 1910, ko je podjetje bratov Mayer iz Feldkirchna na Predarlskem naredilo nove, pnevmatične orgle in jih postavilo v stare omare. Te orgle so bile v uporabi nekako do leta 2000. Leta 2007 smo obnovili notranjost cerkve in popolnoma obnovili tudi orgle ter restavrirali tudi lepo baročno orgelsko omaro. Zunanjost cerkve je bila obnovljena leta 2009, zunanjost župnišča pa leta 2012.

  

VINOGRADNIŠKA POHODNA POT RAKA

Raška vinogradniška pot vodi po vinogradniških gričih okoli Rake in se začne v Cvičkovem hramu, prvi ambasadi cvička. Pot vas vodi po vinorodnih gričih, mimo Cvičkove vile do domačije bratov Humek, do zidanice Češnovar in kleti Urško na Celinah. Pot je namenjena okušanju raških dobrot in posebneža cvička. V Jelenku obiščete klet Žibert in zidanico Ratajc, nato pa mimo Koritnice nazaj proti Raki. Na poti vas pozdravi še prijazen gospodar v zidanici Kralj, od koder se podate v Vinji vrh, od koder se razprostira pogled na dolino Krke in Gorjance vse do Kočevskega Roga..
Video: https://www.youtube.com/watch?v=AAjOsvFnUiE
  

 

RAŠKA Č’BULA

Račani so bili včasih znani predvsem po raški č’buli, zato so jih tudi imenovali čebularji. Novodobna rdečkasta raška č’bula je velika, bolj ploščate kot okrogle oblike, spodnji koreninski sistem je v primerjavi s ptujsko rdečo ali belokranjsko bolj poudarjen. Uvršča se med polpekoče in pekoče čebule. Ob močnem okusu pa je zaradi hitrega razpuščanja na olju zelo primerna za kuho.
Ljubitelji praženega krompirja so jo pred leti uporabili tudi na svojem svetovnem festivalu.

.

  

 

CVIČKOV HRAM – DRUŠTVO VINOGRADNIKOV RAKA

Cvičkov hram je grajen iz dveh delov: spodnji kletni del je zidan, v njem so trije prostori: klet, prostor s 70 sedeži za goste in sanitarije. Gornji del je grajen iz hrastovih brun in je sodobnejša oblika nekdanjega hrama iz 18. stoletja, urejen je po vzorcu tradicije takratnih vinogradnikov – imenovanih gorniki, ki so preurejali svoje hrame v bivalne prostore. Tako ima tudi naš hram tri prostore: izbo s krušno pečjo, kamro s posteljo in prostor za kletarsko opremo, ki so jo uporabljali takratni vinogradniki.
Info: 041.739.557 (g. Ivan Vizlar) Spletna stran: www.drustvo-vinogradnikov-raka.si

  

 

RESTAVRACIJA SILVESTER

Od začetka leta 2000, točneje, 14. januarja 2000, deluje v središču Raki Restavracija Silvester. Restavracija je dovolj velika, da sprejme tudi do 120 ljudi, ki bi radi v prijetnem ambientu proslavili svojo obletnico, ko se življenje začne ali konča, ko je čas primeren za silvestrovanje, poroko ali zabavo. Po kulinariki je znana po vsej Dolenski, Posavju ter Zasavju. Restavracija ponuja tudi prenočišča.
Kontakt: RAKA 113, 8274 RAKA, Tel.: 07/814 65 00 | GSM: 051/624 655 info@silvester.si   www.Silvester.si

  • ponedeljek: od 7.00 do 15.00
  • od torka do sobote: od 7.00 do 22.00
  • nedelja: 7.00 do 21.00
  • ob praznikih: od 8.00 do 15.0
   

 

GOSTILNA TRATNIK

Odprto vsak dan. Tel. 051/840 888   povezava >>
   

 

EKOLOŠKA KMETIJA KERIN

Kmetija leži na Dolenjskem med Novim mestom in Krškim, pri kraju Raka. Velikost kmetije je 4,5 hektarja. Ukvarjajo se s pridelavo sezonskega sadja, med katerim prevladujejo jagode, in s pridelavo sezonske zelenjave. Pridelujejo tudi žita, iz katerih sami meljejo moko. Pridelke prodajajo na ekološki tržnici v Ljubljani in doma. Kmetija je v kontroli od leta 2002.

Straža pri Raki 29
8274 Raka
Mobitel: 041 802 284  E-mail: zdravko.kerin1@gmail.com


EKOLOŠKA KMETIJA BOŽIČ

Na kmetiji pridelujejo sezonsko sadje in žita. V jesenskem času so na voljo hruške viljamovke in jabolka topaz. Pridelujejo tudi žito, in sicer rž in piro.
Straža pri Raki 9A
8274 Raka

Tel: 07 49 75 595
E: bozicfranci@gmail.com

ZIDANICE IN PRENOČIŠČA

ZIDANICA KROŠELJ

V objemu raških gričev, od koder seže pogled od Krške kotline pa vse do Gorjancev, se skriva na hribčku družinska zidanica Krošelj na Senicah. Ker je naselje Raka le streljaj od glavne avtocestne povezave Ljubljana–Zagreb, vam tako ponudimo čudovit oddih v neokrnjeni naravi, in hkrati tudi obilo možnosti za obisk in odkrivanje drugih čudovitih zakladov Slovenije.
Primerna je tako za družine kot posameznike, ki iščejo mir, sprostitev in neokrnjeno naravo.

 

  • Nočitev v zidanici                                                                            20 € / dan na osebo
  • Najem samo apartmaja                                                                  60 € / dan
  • Najem samo kletnih prostorov za zaključene družbe            100 € / noč
  • Najem celotne zidanice (14 ležišč + 3 pomožna ležišča)     300 € / dan
  • Čiščenje zidanice       20 €
    Info: Tel: (07) 814 65 00 | GSM: 051 624 655  info@silvester.si  www.silvester.si/zidanica-kroselj

ZIDANICA ČEŠNOVAR

Zidanica Češnovar se nahaja v kraju Celine, med vinogradi in 4,5 km od avtoceste Ljubljana–Zagreb. Od tod je odlično izhodišče za pohodniške in kolesarske poti ali oglede naravnih in kulturnih znamenitosti v okolici. Zidanica ponuja prijetno bivanje v apartmaju s kuhinjo, spalnico v mansardi, dnevnim prostorom in kopalnico, teraso in vrtno kuhinjo za piknike. Gostom je na voljo 6 ležišč. Možna je izposoja koles, nakup vina in sadja s kmetije Češnovar.

 
Celine 8a, 8274 Raka  Tel. 041 739 586     https://www.booking.com/hotel/si/zidanica-cesnovar.sl.html

ZIDANICA KRALJ

Zidanica Kralj se nahaja v kraju Podulce, 4 km od avtoceste Ljubljana–Zagreb, s pogledom na griče zasajene z vinogradi in sadjem. Od tod se lahko podate po vinogradniških pohodnih in kolesarskih poteh ali se odpravite na ogled vinogradniško vinske zbirke v Cvičkovem hramu. V zidanici je na voljo 9 ležišč v dveh apartmajih in dveh sobah. Sprejemajo skupine gostov, ki jim ponujajo domačo hrano, pripravljeno v krušni peči ter domača vina. V vinski kleti vam z veseljem pripravijo degustacijo vina in domači narezek. Info: 041/739 586

 

ZIDANICA PEČARIČ

Zidanica Pečarič se nahaja v kraju Podulce, med vinogradi s pogledom na Krško polje in Gorjance, 12 km iz Krškega. Zidanica ima zidano vinsko klet, leseno pritličje in urejeno mansardo, spalnico z dvema ležiščema, v mansardi pa je 6 dodatnih ležišč. Prav tako ima urejeno kopalnico, kuhinjsko nišo, dnevni prostor z mizo z do 20 stolov, zunanjo pokrito teraso in žar. Urejeno ima tudi parkirišče za 4 avtomobile. Od tod se lahko podate po vinogradniških pohodnih in kolesarskih poteh ali pa se odpravite na ogled vinogradniško vinske zbirke v Cvičkovem hramu..

Podulce, 8274 Raka Tel 041 739 589

OSTALE CERKVE V KS RAKA

Na bližnjih gričih so sledeče cerkvice: Sv. Neža na Vrhu pri Površju, Sv. Marjeta v Podulcah, Sv. Peter v Koritnici in Sv. Lenart na Ravnem.

Sv. Lenart na Ravnem Cerkev je bila zgrajena verjetno v 17. stoletju. Stoji na gričku tik ob avtocesti. Prav tukaj je šla že rimska cesta. Cerkev z večstoletno lipo je zelo slikovita. Glavni oltar sv. Lenarta je iz leta 1888 (gotovo je bil nekoč tam starejši oltar). Stranska oltarja sv. Martina in sv. Antona puščavnika sta najbrž tudi iz 17. stoletja. Križev pot v cerkvi iz leta 1803 je bil menda nekoč na Raki. Žegnanje je drugo nedeljo v novembru (navadno je to Martinova nedelja).

Sv. Neža na Vrhu Cerkev stoji na samem na samotnem gričku izven vasi. Zgrajena je bila verjetno sredi 17. stoletja. Zvonik je bil dozidan kasneje. Glavni oltar, posvečen sv. Neži, ima letnico 1758. Stranska oltarja sta posvečena sv. Florijanu in neki svetnici mučenki. Žegnanje je na belo nedeljo (prvo po veliki noči); maša s procesijo pa je še na god sv. Marka (25. 4.)

Sv. Peter v Koritnici Cerkev stoji ob cesti Raka – Studenec. Verjetno je bila cerkev prvotno gotska, kasneje pa barokizirana. Ima samo en oltar iz leta 1660. Stari kip sv. Petra je shranjen v župnišču. Žegnanje je na nedeljo po godu sv. Petra

Sv. Marjeta v Podulcah Cerkev stoji zunaj vasi nad potokom Račna na strmem zemeljskem pomolu. Prezbiterij je stara romanska polkrožna apsida (morda še iz 14. stoletja). Cerkev je bila kasneje barokizirana. Leta 1839 so prizidali zvonik. Oltar je v cerkvi samo eden. Domnevno je bila v davni preteklosti tukaj stara naselbina. Žegnanje je navadno na nedeljo po godu sv. Marjete.

ZGODOVINA

Vas je bila prvič omenjena leta 1178, naseljena pa je bila že v prazgodovini. Kraj z okolico je bil poseljen tudi v času Rimskega imperija, o čemer pričajo arheološke najdbe. Na Raki so odkrili bogate predzgodovinske najdbe, zlasti številne halštatske gomile. Preko ozemlja raške župnije je šla tudi rimska cesta. Obnovljen je rimski miljnik pred gradom, ki je v srednjem veku služil kot sramotilni steber.

Poznejša zgodovina je povezana z grajskim poslopjem, župnija na Raki pa je bila ustanovljena leta 1363, ko naj bi tam zgradili tudi prvo cerkveno poslopje.

Raka naj bi bila v zapisih leta 1616 prvič omenjena tudi kot trg, in sicer ob prodaji deželnoknežjega gospostva Kostanjevica v zasebne roke. Tedaj je bil na Raki tudi prvič izpričan sodnik (des Hannsen Resman Richters zu Arch). Resman je bil leta 1616 med petimi Račani, ki so prosili za podelitev kupnega prava.

Raka je po tej prvi omembi kontinuirano dokumentirana kot trško naselje tako v posvetnih kot tudi cerkvenih virih, vendar pa nekje nastopa le z lastnim imenom, nekje pa s trškim atributom in zunaj te dogovorne uporabe trškega imena s strani neposredne posvetne in cerkvene oblasti ni imela Raka nikjer drugje priznanega statusa trga niti v najohlapnejšem pomenu besede. Po približno 150 letih sta naslov trga in krajevnega »rihtarja« skoraj sočasno tudi izginila.

 

OSEBNOSTI

Na Raki je proti koncu 16. stoletja živel in deloval vikar Anton Recelj, ki je znan po tem, da je v slovenščino prevedel gorske bukve, ta njegov prevod pa velja za prvi obsežnejši pravni spis v slovenskem jeziku.

Za zgodovino prava na Slovenskem je pomemben raški župnik Andrej Recelj (Rezl), ki je leta 1582 prvi prevedel (iz nemščine) tako imenovane Gorske bukve. To je zapis prava, veljavnega v vinskih goricah (gorah). Je prvi slovenski uradni pravni zapis, ki ureja odnose med gorniki in tistimi, ki so obdelovali gorniške vinograde. Zapisane so tudi ustrezne kazni za kršilce teh predpisov.

Na Rako je pred 150 leti med počitnicami zahajal kot dijak in študent slovenski pisatelj Ivan Tavčar k svojemu stricu, župniku na Raki, Antonu Tavčarju, ki je na Raki tudi pokopan. Tavčar omenja »sončno Rako« kot enega najlepših krajev na Slovenskem v svoji povesti Otok in struga. Zapisal je, da je najlepša slovenska vas, saj nam ponuja čudovit razgled na vse strani.

Na Raki ima dolgo tradicijo čebelarstvo, katerega pomemben del je prav raški rojak g. Martin Humek, ki se ga v domačem kraju vsako leto spomnimo ob sv. Lovrencu – krajevnem prazniku. V njegovo čast in spomin se ob tej priložnosti pri domačiji Humek vsako leto položi venec.

Danes v kraju deluje tudi Čebelarsko društvo, ki med drugim pripravlja izobraževalne krožke in tako znanje prenaša na mlajše generacije.

Na Raki se je rodila Amalija Knavs, mati sedanje prve dame ZDA Melanije Trump, ki je bila tudi krščena v raški cerkvi Sv. Lovrenca.

 

  • Besedilo je objavljeno pod določili licence Creative Commons-Navedba avtorja-Deljenje pod enakimi pogoji (CC-BY-SA)